dimarts, 10 d’agost del 2010

CHAGALL (1): "L'aniversari" (1915)


Avui va amb historieta inclosa.

L'estiu de 1914 Chagall viatja de París a Rússia, a la seva Vitebsk natal, amb la intenció de passar-hi tres mesos, però els 3 mesos es convertiran en 8 anys: a Rússia li tocarà viure una Guerra Mundial i la Revolució Boltxevic del 17.

Amb tot, per a Chagall, aquest retorn a la pàtria li va portar uns anys feliços.

Els revolucionaris l'encimbellaren com a artista modern i li donaren la possibilitat de participar activament en la vida política del país que naixia. Ell s'anima i s'implica. El matrimoni, en un principi, va ser feliç, tot i que alguns boltxevics no acabaven d'entendre què tenia de revolucionari el seu art. I és que, quan li encarreguen adornar Vitebsk per celebrar el primer anniversari de la Revolució, omple la ciutat de dibuixos de vaques verdes i cavalls volant; aleshores molts prohoms del boltxeviquisme ortodox es pregunten (i li pregunten) què tenen a veure aquests animalots ingràvids de coloraines impossibles amb l'ínclit pare Marx o amb l'heroiquíssim camarada Lenin. No van trigar gaire a trobar que el seu art era poc útil per cantar les excel·lències de la Revolució, llavors que la Revolució ja havia esdevingut status quo.

Un segon matrimoni en retornar a Rússia. Per fi es pot casar amb la seva estima Bella, després d'anys de noviatge a distància. I aquí el quadre! Per retratar el seu amor, ja no recorrerà a galls ni barquetes, sinó que pintarà les torsions fluides de l'amor amb un petó de "bon aniversari". L'amor converteix Chagall en una mena d'ona que vola i es regira per besar Bella. Aquest era el seu món aleshores. Amor tendre i felicitat quotidiana. Amén

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada