dimecres, 11 d’agost del 2010

CHAGALL (2): EL RABÍ DE VITEBSK

Segueixo recuperant cosetes. Un post de l'agost de 2008. El llegeixo i flipe amb les meves velles històries de mirades, robatoris i violins!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chagall i les seves pàtries: un bocinet de Rússia anomenat Vitebsk (petit món que tancava tot el que a l'home oferia l'univers: fins i tot cabres tocant el violí!), els petons i els alegres brindis de nuvis borratxos compartits amb Bella i ressuscitats amb Vava, i el caliu espiritual del judaisme hassídic.


L'espiritualitat hassídica se situa a les antípodes del rabinisme més tradicional, doctrinaire, encloscat. "El creient s'adreça directament a Déu i deixa parlar el seu cor dins l'intimitat d'una relació personal." Una forma de religiositat jueva popular, emotiva i consoladora, dels afligits i dels que es volen humils. El hassida trenca amb la rigorositat del ritual: ara canta i dansa com David davant l`Arca, ara s'apregona en un silenciós i meditatiu diàleg amb el Déu que escolta i, també des del silenci, troba manera de respondre.


VENÈCIA. Museu d'art contemporani. Una visita improvisada a un museu que no sabia ni que existia i, a dins, una sorpresa que per tercer cop en un any s'ha vingut repetint. Un Chagall: el Rabí de Vitebsk i, de nou, aquelles mirades:

la del rabí,

la de Chagall,

la d'aquest xixarel•lo que es queda palplantat davant del llenç, guanyat per la profunditat i la vida que emanen els ulls que des del quadre, ara a mi, em miren.

Un dia
robaré un Chagall!!!!!!!!!!
(un "robatori passional" - estarà tipificat el delicte?)

però primer hauré de trobar un còmplice ben especial, algú qui, violí en mà, vagi descabdellant una cançó d'aire zíngar que m'acompanyi en la gesta.
I marxo al llit, a somniar com planejo el meu estrambòtic delicte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada